Infók és érdekességek a fővárosunkról

Minden ami Budapest

Fözzünk valamit vagy inkább menjünk étterembe?

2015. június 12. - elZorr

Örök kérdés, hogy mit válasszunk, de igazából erre roppant egyszerű válaszolni. Néha nem árt kicsit kikapcsolódni és étterembe mászkálni, mert hátha felfedezünk valami új ízt vagy ételt, amit be tudunk építeni az otthoni repertoárba. Viszont minden nap étterembe kajálni az kissé húzós összeg lenne és az igazat megvallva a legtöbb étterem max egy erős közepes szintet tud hozni. Az otthoni főzés mellett szól az is, hogy így mi alkothatjuk meg az ételt és pontosan tudjuk mi van benne, mint a főzős online játékok egyes részeiben, itt is nekünk kell feldolgozni az alapanyagot és kiválasztani, hogy mit is szeretnénk főzni.

Kirándulás Budapesten

Egy osztálykirándulás megszervezése mindig nagy dilemma, hogyan lehet olcsón, tartalmas és mégis élvezetes kirándulás összehozni. Egy vidéki számára Budapest vonzó célpont lehet.

Már bevált, jó kis kirándulás részleteit osztom meg. A célállomáshoz a távot busszal tettük meg, mert így a távoli helyszínekhez időkötöttség nélkül eljuthatunk, és persze kényelmesebb összeterelni a társaságot, mint BKK alkalmazásával. Első helyszín a Hősök tere, mellette kényelmesen leparkolhat az ember. Aki csak ritkán jár Budapestre, ezt a helyszínt ne hagyja ki, mert csodálatos. Itt nyilván az ember kis történeti bemutatót elmondhat, ecsetelheti a szoborcsoport részleteit, bemutatja a tér melletti épületeket, a környéken még fellelhető nevezetességeket, pl. állatkert, Vajdahunyad vára, Közlekedési Múzeum. Stb.

A következő úticél lehet a vár és környéke. Míg elérünk oda, megnézhetjük az Országház épületét, a „0” km kőnél kiszállva örök élmény lehet a siklóval feljutni a vár negyedbe. Itt röviden beszélhetünk a Budai várról, a Mátyás templomról, a Halász-bástyáról. Kis szabadidő eltöltése után itt a következő emlékezetes állomás a Szent István-bazilika, melyet nem belülről tekintünk meg, hanem a kilátó részére mászunk fel. A csigalépcső és a keskeny folyosó rész a tetején mély nyomot hagy mindenkiben. Egy nagyobb társaságban mindig van egy-két tériszonyos ember.

Levezetésképpen meg lehet tekinteni a Campona bevásárlási központban található Tropicariumot, hiszen az állatok jobban lekötik a gyerekeket mintha egyik múzeumból a másikba sétálnánk.

Keressünk egy jó kis lakást

Az albi keresés soha nem egyszerű dolog, hát még ha egy akkora városban kell mindezt megtenni, mint Budapest. Ebben nyújt segítséget a neten található tengernyi hirdető oldal, mint az albérlet budapest, ahol szöveget is lehet írni, meg be lehet jelölgetni egy rakás tulajdonságot, ami illik a lakásunkra. Ha van egy fényképezőnk vagy egy okostelefonunk, akkor mindenképp érdemes pár képet is felrakni. Ez utóbbit sokan kihagyják, így ha a kereső oldalon vagyunk, akkor elég bosszantó tud lenni, hogy 2015-ben valaki nem tud pár képet felrakni a kiadó lakásról. Vagy van kép, de szinte semmit se lehet kivenni belőle és könyörgöm egy alaprajz szuper jó lenne mindig, de az kb elértetlen vágyálom a legtöbb albis hirdetésnél. Végül is csak évi 1-2 millát akar kapni a kiadó lakásért és egy normális hirdetést nem tud egy részük megírni. Legjobb ha ingatlanos van, mert akkor még az se biztos, hogy ami a hirdetésben szerepel az tényleg úgy is van.
Szóval ha albérletet keresünk, akkor nem lesz könnyű dolgunk, így ajánlatos a hirdetési oldalon kiválasztani ami jó, dumálni emailben vagy telefonon és ha szimpi a hirdető is, akkor el lehet menni megnézni az ingatlant.

Budapest Állatkert

Az egyik helye Budapesten, ahova életében legalább egyszer minden magyar ember ellátogat az a Hősök tere és a mellette található fővárosi állat és növénykert. Az állatkert 1866-ban nyitotta meg először kapuit a látogatók előtt és a sok viszontagság ellenére is sikerült több, mint 150 éven keresztül fennmaradnia.

allatkert_budapest.jpg

A belépő megváltása után kb 1000 állat és 2000 növény vár arra, hogy jó alaposan szemügyre vegyünk őket. Az állatkertet évente kb 1 millió ember keresi fel és a kibővített Holnemvolt Park segítségével egyre színesebb látnivalók miatt megéri újra és újra visszatérni a Budapest Zoo-ba és ha minden jól megy a közeljövőben újfent bővülni fog a park, ami azért nem egyszerű feladat, hogy ugyebár a főváros szívében nincs túl sok hely erre. Az állatkert télen és nyáron egyaránt nyitva tart.

Budapest Metró

bp_metro.jpgAz egyik legjobb és leggyorsabb közlekedési eszköz a nagyvárosokban a metró. Mivel nagy nehezen sikerült a negyediket is összehozni (ok félig..), így már négy metróvonal van a fővárosunkban. Más nagyobb városokhoz képest ez sok van épp kevés, attól függ merre nézelődünk. Pl London és New York metróhálózata nagyon nagy, de azért ez a négy is egész jó és ha hozzávesszük a felszíni közlekedést, akkor pb-n bizony egész jó tömegközlekedésről beszélhetünk. Aki nem hiszi, hogy így van az próbáljon meg vidéken szombaton busszal és vonattal eljutni bárhova. Nem lesz egyszerű feladat... Aki kíváncsi, hogy merre, mikor és mivel utazhatunk bp-n, annak ajánlott a www.bkk.hu weboldala, amin sok hasznos infó megtalálható.

Budapest csak egy van?

Az már gondolom a blog nevéből és a domain címből is kiderült, hogy itt bizony Budapestről tudsz olvasni, de azt még nem tisztáztuk, hogy mégis melyik Budapestről. Bizony, van másik település is fővárosunkon kívül, aminek Budapest a neve, sőt igazából kettő is. Mindkettő USA-ban található és az egyik egy közigazgatási terület Missouri-ban, a másik pedig egy település Georgia-ban. Igaz már egyik se lakott hely, de Georgiában bizony még van nyoma az egykor ott élő magyaroknak. Mivel eme két helyről túl sok mindent nem lehetne írni, így inkább a fővárosunkról fogsz néha egy-két cikket olvasni, de azért jó tudni, hogy külföldre vándorolt magyarok máshol is alapítottak ilyen települést :)